Harmaapapukaija

Koko ja ulkonäkö
Harmaapapukaija on 30–33 cm pituinen lintu. Se painaa 270–550 grammaa. Sukupuolet ovat samanvärisiä.

Esiintyminen
Harmaapapukaija on jaettu kahteen alalajiin. Alalaji timneh (Fraser, 1884) elää Länsi-Afrikassa Guinea-Bissausta Ghanaan ja Togoon.Timneh on kooltaan hieman pienempi ja väreiltään tummempi kuin nimialalaji erithacus. Sen pyrstö on tummemman punainen ja ylänokka on luunvärinen, kun taas erithacuksen nokka on yksivärisen harmaa ja pyrstö kirsikanpunainen. Nimialalaji erithacus elää Etelä-Nigeriasta läpi Keski-Afrikan Victoriajärven ympäristöön saakka. Pohjoisessa esiintymisalueen raja kulkee Keski-Afrikan tasavallanetelärajan tuntumassa ja etelässä Angolan pohjoisrajalla. Sitä tavataan myös Príncipen saarella ja eräillä muilla Guineanlahden saarilla.

Elinympäristö
Harmaapapukaijat elävät enimmäkseen syvällä metsissä, mutta myös metsänreunoissa, puistoissa, mangrovesoilla, puustoisillasavanneilla ja jopa puutarhoissa ja viljelysten keskellä olevissa metsiköissä. Laji on hyvin seurallinen ja parvessa voi olla jopa tuhat yksilöä. Ruokailuparvet ovat kuitenkin pienempiä, muutamista yksilöistä muutamiin kymmeniin.

Lisääntyminen
Lisääntymisaika vaihtelee alueittain. Ugandassa pesintää tapahtuu heinä-syyskuussa, Kongossa munapesiä on löydetty elokuussa. Itä-Nigeriassa harmaapapukaija lisääntyy kuivalla kaudella ja munapesiä on tavattu tammikuussa. Liberiassa nuoria lintuja on tavattu huhtikuussa. Vuodessa saattaa olla kaksi tai joskus kolme poikuetta. Luonnossa on tehty vain vähän havaintoja pesinnästä. Pesä on puunkolossa tai onkalossa joskus hyvinkin korkealla, jopa 30 metrissä. Vankeudessa naaras munii kahdesta neljään munaa hautoen niitä yksin. Haudonta-aika on noin neljä viikkoa. Vastasyntynyt poikanen painaa 12–14 g. Poikasten ollessa pieniä naaras lämmittää niitä pesässä ja koiras käy ruokkimassa koko perheettä. Poikaset jättävät pesän 11–12 viikon ikäisinä ja itsenäistyvät 3–4 kuukauden ikäisinä. Laji on sukukypsä kolmen tai neljän vuoden ikäisenä ja se on yksiavioinen.

Ravinto
Harmaapapukaijaparvet yöpyvät usein parvissa metsänreunan korkeissa puissa tai järvien ja jokien pikkusaarissa. Aamulla ne lentävät pienin parvin hakemaan ruokaa palaten pian samaa reittiä takaisin. Ne ruokailevat enimmäkseen puiden latvustoissa ja hakevat siemeniä, hedelmiä, pähkinöitä ja marjoja kiipeillen oksilta toisille; ne pitävät erityisesti öljypalmun (Elaeis guinensis) hedelmistä. Ne voivat syödä myös maissia viljelmiltä.

Uhanalaisuus
Harmaapapukaija on luokiteltu silmälläpidettäväksi. Pääasiallisin syy lajin vähenemiseen on lemmikkieläinkauppa. Vuosien 1994–2003 välisenä aikana arvioidaan eri maiden lemmikkikauppiaiden pyydystäneen luonnosta 359 000 yksilöä. Myös elinympäristöjen tuhoutuminen on paikoin vähentänyt lajille sopivien elinympäristöjen määrää. Maailman populaation kokoa on vaikea arvioida, ja siksi kokonaisarvio vaihtelee 680 000–13 000 000 yksilön rajoissa

17. MÄRTSIST 2014 KUNI 16. MÄRTSINI 2015 AITAS EESTI PAPAGOI OÜ-L TURUNDUSTEGEVUSI ELLU VIIA JA PÕHIVARA SOETADA ETTEVÕTLUSE ARENDAMISE SIHTASUTUSE ALUSTAVA ETTEVÕTJA STARDITOETUSE PROGRAMM.